ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 1ο ΑΣΣ Ελλάδας-Σερβίας και η 1η Τριμερής Σύνοδος κορυφής Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίστηκαν απο την κυβέρνηση οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.  Στο τραπέζι των
συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των τριών χωρών για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη τους, ενώ οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν στον αμοιβαίο διάλογο για εξεύρεση λύσης που αφορά το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. 
Συνάντηση με τον Βούτσιτς
Θέματα που αφορούν την ενέργεια, τον τουρισμό, τα δίκτυα και τις μεταφορές ήταν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο”.  Στο θέμα των υποδομών οι δύο ηγέτες, αναφέρθηκαν σε ένα μείζωνος σημασίας θέμα που αφορά στην πλωτή διασύνδεση του Δούναβη και τη σιδηροδρομική διασύνδεση με την Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ταχύτερης μεταφοράς εμπορευμάτων απο τις αγορές της Ανατολής προς την Ευρώπη για κοινή ανάπτυξη, ευημερία και ειρήνη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Στο θέμα της ενεργειακής συνδεσιμότητας τονίστηκε η προώθηση και η συνεργασία των δύο χωρών για τους αγωγούς TAP, IGB, IBS, ενώ συζητήθηκε  η συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας μεταναστευτικού και τράφικινγκ. Όσο αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των δύο ηγετών και ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου.
Συνάντηση με τον Μπορίσοφ
Στις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών, αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια , το μεταναστευτικό, στην  προώθηση ενεργειακής συνεργασίας για τους αγωγούς IGB, FSRU, και στη σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Ακολούθησε τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας ενώ αμέσως μετά προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις και σε απαντήσεις δημοσιογράφων απο την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Σερβία.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη..........» «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας.........» «Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση, αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε επίσης πως: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Συνάντηση με τον Γιούνκερ
Μετά την ολοκλήρωση του 1ου ΑΣΣ Ελλάδας- Σερβίας και της Τριμερής συνάντησης Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας ο κ. Τσίπρας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ
“Ευτυχή συγκιρία” χαρακτήρισε την συνάντηση των ηγετών ο κ. Τσίπρας, με την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ,
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε μεταξύ άλλων :«Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».
Απο την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως :
“Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος……”, “το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό».
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου