ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

«Ο Κόσμος του Ούζου» στο Πλωμάρι – Ένα μουσείο για το εθνικό μας ποτό


Ένα παραθαλάσσιο χωριό στα νότια της Λέσβου, το Πλωμάρι, μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές χάρες: την κρυστάλλινη θάλασσά του, το γραφικό λιμάνι του, τους φιλόξενους κατοίκους του που υποδέχονται κάθε καλοκαίρι εγχώριους και ξένους τουρίστες. Μα πάνω απ’ όλα για το φίνο απόσταγμα που το έχει αναδείξει, και δικαίως, ως την πρωτεύουσα του ούζου. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου συνεχίζει να παράγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου εδώ και 123 χρόνια, κλείνοντας μέσα του όλα τα μυστικά της τέχνης της αποσταγματοποιίας. Από το 1894, τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης εμπνεύστηκε την μυστική συνταγή μέχρι και σήμερα που η οικογένεια Καλογιάννη συνεχίζει την παράδοση της παραγωγής του εθνικού μας ποτού με αγάπη και μεράκι. Από 100% διπλή
απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και την ίδια μυστική συνταγή του δημιουργού του, Ισίδωρου Αρβανίτη, η οποία ακολουθείται πιστά μέχρι και σήμερα.

Στις παρυφές του Πλωμαρίου, μέσα σ’ έναν καταπράσινο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Εκεί, η οικογένεια Καλογιάννη δημιούργησε το παραδοσιακό αποστακτήριο, έναν χώρο γεμάτο μυστικά και αρώματα. Η ιεροτελεστία της διπλής απόσταξης του ούζου γίνεται μέσα σε 18 χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη όπως παλιά. 
Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης όπου ρέει το διάφανο απόσταγμα μέχρι και την εμφιάλωσή του πριν πάρει τον δρόμο για το ποτήρι μας. Στον καλαίσθητο χώρο του μουσείου «Ο Κόσμος του Ούζου», ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τα μυστικά του διάσημου αποστάγματος και να ταξιδέψει στην ιστορία του. Ακόμα, μπορεί να αγγίξει τις πρώτες ύλες όπως το γλυκάνισο -βασικό συστατικό του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο- μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της γης της Λέσβου και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής. Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι βέβαια μυστική, όπως και η συνταγή που άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος Αρβανίτης.
Ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει και να γευτεί το εκλεκτό, από 100% διπλής απόσταξης «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», να μάθει τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος (πρώτα το νερό, ύστερα ο πάγος) αλλά και να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης, όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά, αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, οι λεγόμενες ετικετέζες. Μια επίσκεψη στον «Κόσμο του Ούζου» προσφέρει στον επισκέπτη ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο με γεύσεις, αρώματα, υφές και αγνά υλικά της Λεσβιακής γης από το παρελθόν ως και σήμερα.  Πρόσφατα η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, βραβεύτηκε από το Tripadvisor με Πιστοποιητικό Διάκρισης για το 2017 για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει από τους επισκέπτες στον συγκεκριμένο ιστότοτοπο.
Info:
Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου»
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00.
Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.
Είσοδος: 2 € (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450,www.theworldofouzo.grwww.ouzoplomari.gr/el/ www.facebook.com/ouzoplomari

πηγή: http://www.rizopoulospost.com:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου