ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Το "Σπίτι του Αστυνομικού" στη Δράμα


Η έκφραση «εδώ και εκατό χρόνια» εκφράζεται απόλυτα ως περιεχόμενο με το σήριαλ της εγκατάστασης των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας , εδώ και μερικές ημέρες, στο πρώην χώρο των «καπνομάγαζων» και μετέπειτα κτίριο της Σχολής Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ, αλλά και άλλων δομών της εκπαίδευσης. 
Σε μια πόλη που η απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό και τον ολιγόμηνο βουλγαρικό, ήρθε ύστερα από 540 χρόνια και η οποία σιγά - σιγά ορθοπόδησε αναφορικά με τα δημόσια κτίριά της δίνοντας προτεραιότητα στους χώρους στρατωνισμού των
μονάδων του στρατού, τις σχολικές μονάδες, το νοσοκομείο, το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρό κ.α., ήρθε επιτέλους μετά από ενενήντα οκτώ (98) χρόνια το πλήρωμα του χρόνου, ώστε οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας να βρουν το χώρο τους και οι αστυνομικοί το σπίτι τους. 
Η υπόθεση αυτή βέβαια πέρασε από «σαράντα κύματα» αν αναλογιστούμε ότι στις 10 Μαΐου του 1919 ιδρύθηκαν τα δύο πρώτα Αστυνομικά Τμήματα, ένα πίσω από το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, που την εποχή εκείνη ως οθωμανικό κτίριο αποτελούσε το «Διοικητήριο» και το δεύτερο στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. 
Είναι γνωστό ότι είχε παραχωρηθεί δημόσια έκταση στο κέντρο της πόλης, στη γνωστή σήμερα ως «αλάνα του Μασούτη», για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι αστυνομικές υπηρεσίες, ως άλλοι πρόσφυγες, να στεγάζονται σε διάφορα ιδιωτικά κτίρια σε διαφορετικά σημεία της πόλης με όλες τις δυσχέρειες που προέκυπταν από το γεγονός αυτό. 
Αλλού ήταν εγκατεστημένο το Αστυνομικό Τμήμα, αλλού το Τμήμα Ασφάλειας και αλλού άλλα Τμήματα. Το 1999, μολονότι υπήρχαν κτίρια του Δημοσίου αχρησιμοποίητα, οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού μεταφέρθηκαν σε ένα ιδιωτικό κτίριο που νοικιάσθηκε με το αντίστοιχο με το σημερινό νόμισμα των 10.000 € μηνιαίως. Έκτοτε υπήρξαν πολλές προσπάθειες αρμόδιων φορέων της Δράμας, πάντοτε συνεπικουρούμενοι και από πλευράς μου με την ιδιότητα του αστυνομικού, κυρίως όμως με την ιδιότητα του Προέδρου των Αστυνομικών της χώρας, αλλά και του Σωματείου των Αστυνομικών, έτσι ώστε και οι αστυνομικοί μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη σε χώρους που να διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα του επαγγέλματός τους και να αποδίδουν τα μέγιστα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. 
Επιτυχία υπήρξε τότε η από πλευράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανάληψη της υποχρέωσης να εντάξει τη μελέτη του έργου ως αναγκαίας προτεραιότητας στον προγραμματισμό του. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών προχώρησε σε σχετική μελέτη, πλην όμως οι νέες πολεοδομικές προδιαγραφές απέκλεισαν την ανέγερση του αστυνομικού κτιρίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο λόγω της έκτασής του με αποτέλεσμα να τελματώσει κάθε προσπάθεια. 
Μόλις το 2013 υπήρξε η πρόταση να παραχωρηθεί το κτίριο (καπνομάγαζα της οδού 1ης Ιουλίου) για τη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών, το οποίο ανήκε για χρήση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις και ενέργειες προς τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια και Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπατριώτη μας κ. Τσαυτάρη από μέρους μου είχαν ως αποτέλεσμα να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ταυτόχρονη διασφάλιση σε συγκεκριμένο κωδικό του Υπουργείου του ποσού των 1.800.000 € για την επισκευή του. Ταυτόχρονα προχώρησε σχετικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου. 
Η ανάδειξη του αναδόχου έγινε κατά το χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο διήλθε από διάφορες "φάσεις" και τελικά παραδίνεται προς χρήση στην Αστυνομική Δ/νση Δράμας, όπου όλες οι Υπηρεσίες της μεταφέρθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα στο νέο κτίριο, το οποίο θα εγκαινιασθεί αύριο Δευτέρα (31-7- 2017). 
Αγώνες κι αγωνίες ζωής, όραμα, προσδοκία και ελπίδα γίνονται πλέον πραγματικότητα. Πώς και πότε; Μόνον τότε όταν οι προσπάθειες για την προαγωγή του τόπου είναι συλλογικές! 
Πέρα από υστεροβουλίες και υποκριτικές αναλαμπές. Από τη σημερινή θέση μου και αναλογιζόμενος τις πολυετείς προσπάθειες, εύχομαι στους υπηρετούντες αστυνομικούς καλή επιτυχία στο έργο τους και στους πολίτες της Δράμας να απολαμβάνουν των υπηρεσιών τους. 


                                           Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας 


                                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου