ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά

Υπεγράφη η απόφαση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου με την οποία καθορίζεται για ακόμη μια χρονιά η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Συγκεκριμένα, καθορίζεται η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Όσον αφορά στο πώς πληρώνονται όσοι θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, σημειώνονται τα εξής από το Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων:

Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ανωτέρω αργία, μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει με Κυριακή (μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για την Κυριακή του Πάσχα).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η 1η του Μάη, λοιπόν, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, καθιερώνεται ημέρα υποχρεωτικής αργίας, καθώς δεν δύναται να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του/της εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή καθιερώνεται με νόμο αντί με υπουργική απόφαση που ισχύει σήμερα, η Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας
Την 1η του Μάη απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από τις ειδικά προβλεπόμενες από το νόμο περιπτώσεις για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές. Η 1η Μαίου, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει την Κυριακή αργία.
Σε περίπτωση που η αργία της 1ης Μαΐου συμπέσει με Κυριακή ή με τη Δευτέρα του Πάσχα, που είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
http://foroline.gr/archives/20263

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου