ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μέχρι 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων-Ειδικές περιπτώσεις


Πως υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης ή αν έχει γίνει αλλαγή μισθού ή μετατροπή σύμβασης;
Η ημέρα καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, η βάση υπολογισμού του, αλλά και οι κυρώσεις σε περίπτωση που αυτό δεν δοθεί προβλέπονται από την ΥΑ 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981).
Κατ' αρχήν στον υπολογισμό του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής του μισθωτού (μισθός, ωρομίσθιο, ημερομίσθιο, ποσοστά, μικτό σύστημα κ.ο.κ.) και όχι η ιδιότητά του ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη. Και βέβαια να υπάρχει σχέση εξηρτημένης εργασίας κατά το διάστημα 1/5-31/12.
Συγκεκριμένα:

Οι μισθωτοί δικαιούνται ολόκληρο μηνιαίο μισθό και οι ημερομίσθιοι 25 ημερομίσθια. Εννοείται ότι αυτό ισχύει για όσους έχουν εργασθεί καθ' όλο το διάστημα 1/5-31/12, δηλ. 245 ημέρες ή μέχρι 238, οπότε δικαιούνται 2 ημερομίσθια ανά 19 ημέρες.
Όσοι μισθωτοί δεν εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα δικαιούνται μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασίας. Για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.
Ο ίδιος υπολογισμός ισχύει κι όταν έχουμε αλλαγή μισθού (π.χ. μείωση αποδοχών) στο διάστημα αυτό. Επίσης, όταν έχουμε μετατροπή της σύμβασης, π.χ. από πλήρη απασχόληση σε μερική, ο υπολογισμός θα γίνει χωριστά με βάση τις αποδοχές και την ημερομηνία μετατροπής.
Οι 19 ημέρες αυτές υπολογίζονται χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι Κυριακές και οι εορτές, που μπορεί να υπάρχουν στο διάστημα 1/5-31/12. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες απουσίας των μισθωτών λόγω αδείας άνευ αποδοχών, αδικαιολόγητης απουσίας, στάσης εργασίας, απεργίας, στράτευσης, συνδικαλιστικής άδειας και ασθένειας-εφόσον επιδοτήθηκε από ασφαλιστικό οργανισμό. Αντίθετα υπολογίζονται οι ημέρες ασθενείας χωρίς επιδότηση (και τα τριήμερα) και η άδεια τοκετού και λοχείας. Ο εργοδότης, εξάλλου, δεν συμπληρώνει το ποσό που χορηγείται από τον ασφαλιστικό οργανισμό ως δώρο.
Σε περίπτωση, τέλος, που η εργαζόμενη κάνει χρήση του 6μηνου μητρότητας του ΟΑΕΔ και αυτό εμπίπτει στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου, τότε το δικαιούται από τον Οργανισμό
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Υπάρχει Πίνακας Συντελεστού υπολογισμού του, που τον καθορίζει.
Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι το δώρο αποτελεί το γινόμενο του μισθού ή του ημερομισθίου επί τον αριθμό, που αντιστοιχεί στις ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης..
Για αμειβόμενους με ποσοστά, φασόν ή κυμαινόμενες αποδοχές ο υπολογισμός του δώρου γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών κατά το διάστημα 1/5-31/12.
• Σε περιπτώσεις εποχιακής εργασίας, ορισμένου έργου ή χρόνου, το επίδομα Χριστουγέννων που οφείλεται είναι 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα.
• Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης: α) καθημερινής με λιγότερες ώρες ο μισθωτός θα λάβει όσα ημερομίσθια (ή /25 του μισθού) λαμβάνει και ο πλήρως απασχολούμενος, με βάση όμως τις μειωμένες αποδοχές του, β) διαλείπουσας (όχι καθημερινής) για λιγότερες από 6 (σε εξαήμερη σύστημα) ή 5 (σε πενθήμερο σύστημα), τόσο με πλήρες ωράριο (εκ περιτροπής εργασία) όσο και κατά μειωμένο, θα λάβει ως δώρο 1 ημερομίσθιο ανά 8 πραγματοποιηθέντα. Το ημερομίσθιο αυτό είναι ανάλογο με τις ώρες απασχόλησης. Δηλαδή, αποτελείται από τόσα ημερομίσθια όσες είναι οι ώρες απασχόλησης.
Για την εκ περιτροπής εργασία προβλέπει και έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας.
Σε περίπτωση που κυμαίνονται οι ώρες απασχόλησης, οπότε και οι ημερήσιες αποδοχές, ο υπολογισμός του δώρου θα γίνει με βάση τον μέσο όρο αποδοχών.
Τέλος, δεν δικαιούνται δώρου οι πρακτικώς ασκούμενοι, ενώ για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ισχύει ό,τι και για τους δημόσιους.
Στο δώρο υπολογίζεται και η αναλογία του επιδόματος αδείας.
ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ του δώρου αποτελούν οι τακτικές αποδοχές της 10 Δεκεμβρίου.
Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων θα γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ: Η μη καταβολή του Δώρου οδηγεί τον εργοδότη στο Αυτόφωρο (ΚΠΔ άρθρα 417 επ.) και απειλείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή (25%-50% του ποσού που δεν καταβλήθηκε.
Η καταβολή των εισφορών ΙΚΑ για το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

https://www.oenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου