ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Περισσότερες από 114.700 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ έκοψε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης. Έσοδα 2,5 εκ. ευρώ στο Δήμο


Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αυξηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί και να φτάσουν τα 250 άτομα. Μπαράζ ελέγχων σε δρόμους και καταστήματα
Περισσότερες από 114.700 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ έκοψε η δημοτική αστυνομία μέσα στους 14 μήνες λειτουργίας της, βάζοντας στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης μόνο το 2016 περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, όταν είχε προϋπολογιστεί περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Κατά μέσο όρο κάθε μήνα εισπράττεται από τον δήμο ποσό 160.000 – 180.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η δημοτική αστυνομία κοστίζει περίπου 102.000 ευρώ. Το ποσοστό εισπραξιμότητας των κλήσεων φτάνει περίπου στο 67% με την κάθε κλήση να κοστίζει 80 ευρώ και αν πληρωθεί εντός 10 ημερών να μειώνεται στα 40 ευρώ.

«Η δημοτική αστυνομία δεν είναι μπαμπούλας, δεν είναι εισπρακτική η αντίληψή μας, αλλά να μπει μια τάξη στην πόλη», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά την παρουσίαση του απολογισμού δράσης της δημοτικής αστυνομίας. Ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης τα έσοδα από τις κλήσεις και τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας να είναι ανταποδοτικά.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σκοπός είναι τα χρήματα αυτά να καλύπτουν τις δαπάνες της δημοτικής αστυνομίας (μισθοδοσία, οχήματα) αλλά και να μπορούν να προσληφθούν επιπλέον άτομα. «Εάν χαρακτηριστούν ανταποδοτικά τα έσοδα θα μπορούμε να προσλάβουμε επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 250 άτομα για να αστυνομεύεται σωστά όλη η πόλη. Όταν θα έχουμε αυτή τη δύναμη θα ξεπεράσουμε σε έσοδα τα 6-7 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε. Όπως ξεκαθαρίστηκε, αυτή τη στιγμή τα έσοδα από τη δημοτική αστυνομία πηγαίνουν στον γενικό προϋπολογισμό του δήμου. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναδάκης βλέπουν θετικά αυτή την πρόταση. 

Το προφίλ των παραβάσεων
Σχεδόν όλες οι παραβάσεις (92%) καταγράφονται στους δρόμους της Α΄ δημοτικής κοινότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβάσεων, σε ποσοστό 83%, αφορά παράνομο παρκάρισμα, ενώ ένας στους δέκα παραβάτες σταθμεύει σε ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ, διαβάσεις. Οι παραβάσεις διπλής σειράς, ουσιώδους παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχημάτων ξεπερνούν το 11%.

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιεί εδώ και μήνες μεικτό κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας και της ελληνικής αστυνομίας επί της οδού Αγ. Δημητρίου, ενώ σύντομα οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στην Ερμού. Παράλληλα, επόμενοι στόχοι για ελέγχους είναι η οδός Δωδεκανήσου, η Κασσάνδρου και ο δρόμος μπροστά από τα δικαστήρια.
Σαφάρι ελέγχων πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα και για τα δίκυκλα και κυρίως μετά τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης που δημιουργήθηκαν. Ήδη, μεικτό κλιμάκιο προχωρά σε ελέγχους για τα δίκυκλα στην Αριστοτέλους και στην Αγ. Σοφίας. «Τα δίκυκλα είναι κατάρα, πάνε να περάσουν στα πεζοδρόμια και σε βρίζουν αν δε κάνεις στην άκρη», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. 

Το 45,88% των καταστημάτων με τουλάχιστον μια παράβαση 
Περίπου 1.000 ελέγχους πραγματοποίησαν οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας μέσα σε 14 μήνες λειτουργίας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το 45,88% των καταστημάτων που ελέγχθησαν είχαν τουλάχιστον μια παράβαση. Το 70% των παραβάσεων αφορά την άδεια κοινόχρηστου χώρου και άδεια λειτουργίας, ενώ το 21% την άδεια μουσικής.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Πέτρος Παπαφίλης, το τελευταίο τετράμηνο συντονισμένους ελέγχους στα καταστήματα πραγματοποιούν τις νυχτερινές ώρες μεικτά κλιμάκια με άντρες της δημοτικής αστυνομίας, της ελληνικής αστυνομίας και ελεγκτές του δήμου. Προανήγγειλε, μάλιστα, διπλασιασμό των ελέγχων το επόμενο διάστημα. 

«Οι καταστηματάρχες δε συμμορφώνονται σε σχέση με τις άδειες που έχουν για τον κοινόχρηστο χώρο», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο όταν υπάρχουν πολλές παραβάσεις σε ένα κατάστημα, να μη δίνεται άδεια στο κατάστημα και όχι στον ιδιοκτήτη. «Δεν είναι εύκολο αυτό να περάσει αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπο και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πεζών. Καταλαβαίνουμε ότι δε γίνεται να είμαστε και εμεις πολύ αυστηροί λόγω κρίσης αλλά πρέπει και οι καταστηματάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. Ανακοίνωσε ότι απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να υπάρχει σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο καθαρός διάδρομος 2 μέτρων και όχι 1,5 για τους πεζούς. «Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν μαγαζιά σε πεζοδρόμιο κάτω των 2 μ. δε θα βγάλουν τραπεζοκαθίσματα, πρέπει να το καταλάβουν και να αλλάξουν γειτονιά ή ας έχουν μόνο μέσα. Δε μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση, ο κόσμος ταλαιπωρείται», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. 

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοτικής αστυνομίας εξέφρασε  ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη δημοτική αστυνομία Λευτέρης Κιοσέογλου. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την κατάσταση στην πόλη, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά των δημοτικών αστυνομικών», υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά και στη συνεργασία με τη Ελληνική Αστυνομία. Όπως διευκρίνισε «η δημοτική αστυνομία όχι μόνο δεν είναι μπαμπούλας αλλά βοηθός του πολίτη». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τηλεφωνικό κέντρο της δημοτικής αστυνομίας δέχθηκε 2.417 καταγγελίες με τους δημοτικούς αστυνομικούς να ανταποκρίνονται κατά μέσο όρο σε 13,57 λεπτά. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν θέματα του ΚΟΚ σε ποσοστό 76%. Παράλληλα, στελέχη της δημοτικής αστυνομίας επεξεργάζονται αυτό το διάστημα πρόγραμμα σχολικής αγωγής το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2017.




Πηγή: http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου