ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Από σήμερα ξεκινά η καταβολή του

Από σήμερα σχεδιάζεται να αρχίσει η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε  35.000 νοικοκυριά, δηλαδή 91.000 δικαιούχους  από 30 Δήμους που  εντάχθηκαν στην πιλοτική φάση του προγράμματος. Για όσους οι αιτήσεις εγκρίθηκαν  τον Ιούλιο θα εισπράξουν εισοδηματική ενίσχυση για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ όσων εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα λάβουν για ένα μήνα (Σεπτέμβριο).Οι ωφελούμενοι, οι οποίοι αναμένεται στην πρώτη φάση του προγράμματος να είναι περίπου 40.000, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ σημειώνεται ότι ως δικαιούχος ορίζεται το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση οι δικαιούχοι «μπερδεύονταν» με τους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ότι ωφελούνται λιγότεροι από το πρόγραμμα. Οι κατηγορίες των ωφελούμενων είναι:
  α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση, διαμένει μόνο του σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται από ένα άτομο με ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Ανήλικα μέλη: τα μέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών. Άστεγοι: οι άστεγοι που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.
  Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής για την κάθε κατηγορία:
  - Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ ανά μήνα - Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ ανά μήνα - Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ ανά μήνα - Στη μονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος) ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Για την προπληρωμένη κάρτα ισχύει διαφορετική διαδικασία ανά τράπεζα: από Alpha, Εθνική και Πειραιώς οι κάρτες αποστέλλονται ταχυδρομικά ανενεργές και ο μυστικός αριθμός (pin) αποστέλλεται είτε αργότερα ταχυδρομικά (Alpha, Πειραιώς) είτε πρέπει να παραληφθεί από ένα υποκατάστημα (Εθνική). Στην Alpha η ενεργοποίηση γίνεται τηλεφωνικά. Στην Eurobank και Attica οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν την κάρτα από υποκατάστημα.
 
Τέλος, να σημειωθεί πως απο τις 1/1/2017 σύμφωνα με τις δεσμευσείς τις μνημονιακές, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την χώρα για να καλύψει περισσότερους ωφελούμενους.


Πηγή: 
http://www.diplamas.eu/2016/09/blog-post_831.html#ixzz4LLY91K2W
http://www.diplamas.eu/2016/09/blog-post_831.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου