ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Μήνυμα Δημάρχου Δράμας για Σφαγή της Πόλης απο τη Βουλγάρικη θηριωδία


Σήμερα, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της βουλγαρικής θηριωδίας στο τόπο μας και την εξέγερση  των συντοπιτών μας κατά των Βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής το βράδυ της 28ης  Σεπτεμβρίου του 1941. Ήταν ακριβώς πριν 75 χρόνια, όταν τελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα για την περιοχή μας που είναι αδύνατο να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Στη διάρκεια της αποτρόπαιας εκείνης στιγμής θανάτου, σφαγιάστηκε πλήθος αθώων συμπολιτών μας.
 Η Δράμα μετατράπηκε σε ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, σε ένα κολαστήριο. Οι φρικαλεότητες δεν ήταν ενέργειες που συντελέστηκαν εν βρασμώ ψυχής. Ήταν ένα καλά σχεδιασμένο και μεθοδευμένο κομμάτι της πολιτικής του ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος κατοχής. Ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που δεν παραγράφεται. Το ολοκαύτωμα αυτό έχει σημαδέψει για πάντα την περιοχή μας.
Η επέτειος αυτή είναι προσκύνημα σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν, γιατί ήταν Έλληνες. Οι πρόγονοι μας και η πόλη μας πλήρωσαν ακριβά τη δική τους αντίσταση και το κόστος δεν μετριέται μόνο με το άγιο αίμα.
Σήμερα, η ημέρα ανήκει σε όλα τα θύματα των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής κι εμείς μόνο με θαυμασμό και κατάνυξη μπορούμε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο τους. Το δικαίωμα που μας έδωσαν να είμαστε σήμερα παρόντες μέσα στην Ιστορία, δεν είναι ένα χάρισμα, αλλά ένα βαρύ χρέος απέναντι στο παράδειγμα ζωής που εκείνοι χάραξαν. Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε και φροντίζουμε όλοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια.

Ο Δήμαρχος Δράμας
Χριστόδουλος Μαμσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου