ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Βάσεις 2016 πολλών ταχυτήτων: Δείτε αναλυτικά όλες τις εκπλήξεις


Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψήφιων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς στις 10 το πρωί θα γίνουν γνωστές οι βάσεις εισαγωγής.

Επειδή φέτος ίσχυσε νέο σύστημα εξετάσεων, με λιγότερα μαθήματα (εκτός από ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων που επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό σύστημα), το πλαίσιο εκτίμησης των βάσεων αποτέλεσε «αχαρτογράφητα νερά», δίνοντας περιθώριο για εκπλήξεις κατά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.
Αλλού θα ανέβουν, αλλού θα πέσουν και έτσι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα σε υψηλόβαθμες και χαμηλόβαθμες σχολές......
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, εκτιμάται πως οι βάσεις θα έχουν άνοδο σε σχέση με το 2015, στο πεδίο με τις σχολές υγείας, τις ιατρικές, οδοντιατρικές κτλ, και αυτό γιατί οι αριστούχοι στο εν λόγω πεδίο είναι σημαντικά περισσότεροι από πέρυσι. Επίσης, η δεύτερη εκτίμηση είναι πως στο 4ο πεδίο, στο οποίο συνωστίζονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα θα έχουμε πρωτοφανή πτώση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου όσο κυρίως με τη θετική για τους υποψήφιους αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

Την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα την οδηγήσουν φέτος τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα τα οποία «στρατολογούν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα και ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις αριστούχους δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε Ιατρική, Νομική ή Πολυτεχνική Σχολή πρώτης επιλογής τους, καθώς δε θα "χωρέσουν".

"Και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό. Από τα περισσότερα από τα 19.000 μόρια της Ιατρικής Αθήνας έως τα λιγότερο από 3.500 μόρια κάποιου ξεχασμένου τμήματος των ΤΕΙ. Χάσμα και άβυσσος!", σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλλού θα ανέβουν, αλλού θα πέσουν και έτσι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα σε υψηλόβαθμες και χαμηλόβαθμες σχολές. Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις Βάσεις 2016 μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:
• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους.
• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). 
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας edu4u Απόστολου Κουτρουμπέλη, η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο προδιαγράφεται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο - Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή, αλλά σαφής πτώση των βάσεων η οποία θα κινείται από 150 μόρια στις δημοφιλείς σχολές έως 500 μόρια στις χαμηλόβαθμες. 2ο επιστημονικό πεδίο - Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Αναμένεται μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και, αντίθετα, πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
3ο επιστημονικό πεδίο - Υγείας. Οι βάσεις κινούνται ανοδικά τόσο στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές όσο στις χαμηλόβαθμες παραϊατρικές. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της πρώτης τους επιλογής επειδή δεν αρίστευσαν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας παρόλο που στα άλλα τρία μαθήματα είχαν επίδοση από 19-20! 4ο επιστημονικό πεδίο - Εκπαίδευσης. Εντυπωσιακή, έως και 2.500 μόρια, αναμένεται η πτώση των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα για τα οποία το ενδιαφέρον έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μηδενικών προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. 5ο επιστημονικό πεδίο - Οικονομίας - Πληροφορικής. Η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται πτωτική, από 400 έως 700 μόρια, σε όλες τις σχολές, από τις πλέον υψηλόβαθμες έως τις χαμηλόβαθμες.
Πηγή: www.madata.gr/
www.ingossip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου